زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

تشبیه اهل‌کتاب (قرآن)





قرآن کریم هدایت اهل کتاب ، را در گرو ایمان آوردن آنان، همچون مسلمانان بیان فرموده است.


۱ - ایمانی همچون مسلمانان



در سوره بقره هدایت اهل کتاب، را در گرو ایمان آوردن آنان، همچون مسلمانان بیان فرموده است:
وقالوا کونوا هودا او نصـری تهتدوا...... «و (اهل کتاب) گفتند یهودی یا مسیحی باشید تا هدایت یابید بگو نه بلکه (بر) آیین ابراهیم حق گرا (هستم) و وی از مشرکان نبود.»

۱.۱ - تنها ما بر حقیم


خود پرستی و خودمحوری معمولا سبب می‌شود که انسان حق را در خودش منحصر بداند، همه را بر باطل بشمرد و سعی کند دیگران را به رنگ خود در آورد چنان که قرآن در نخستین آیه مورد بحث می‌گوید: " اهل کتاب گفتند یهودی یا مسیحی شوید تا هدایت یابید"! (و قالوا کونوا هودا او نصاری تهتدوا).
بگو آئینهای تحریف یافته هرگز نمی‌تواند موجب هدایت بشر گردد" بلکه پیرو آئین خالص ابراهیم گردید تا هدایت شوید و او هرگز از مشرکان نبود" (قل بل ملة ابراهیم حنیفا و ما کان من المشرکین).
دینداران خالص کسانی هستند که پیرو آئین [ توحید|توحیدی]] خالص باشند، توحیدی که هیچگونه با شرک آمیخته نگردد، مهمترین اصل اساسی برای شناخت آئین پاک از آئین‌های انحرافی همین رعایت کامل اصل توحید است.
اسلام به ما تعلیم میدهد که میان پیامبران خدا تفرقه نیفکنیم و به آئین همه آنها احترام بگذاریم، چرا که اصول آئین حق در همه جا یکی است و موسی و عیسی نیز پیرو آئین توحیدی و خالص از شرک ابراهیم بودند، هر چند آئین آنها بوسیله پیروان نادان تحریف شد و به شرک آمیخته گشت (البته این سخن منافات با این ندارد که امروز باید در انجام وظائف خود پیرو آخرین آئین آسمانی یعنی اسلام باشیم که برای این زمان از سوی خدا نازل شده است).

۱.۲ - هدایت در گرو ایمان


فان ءامنوا بمثل ما ءامنتم به فقد اهتدوا «پس اگر آنان (هم) به آنچه شما بدان ایمان آورده‌اید ایمان آوردند قطعا هدایت شده‌اند ولی اگر روی برتافتند جز این نیست که سر ستیز (و جدایی) دارند و به زودی خداوند ( شر ) آنان را از تو کفایت خواهد کرد که او شنوای داناست.»

۱.۳ - خودمحوری و تعصبهای نژاد


خودمحوریها و تعصبهای نژادی هرگز سبب نمی‌شود که ما بعضی را بپذیریم و بعضی را نفی کنیم، آنها همه معلمان الهی بودند که در دوره‌های مختلف تربیتی به راهنمایی انسانها پرداختند، هدف همه آنها یک چیز بیشتر نبود و آن هدایت بشر در پرتو توحید خالص و حق و عدالت ، هر چند هر یک از آنها در مقطعهای خاص زمانی خود وظائف و ویژگیهایی داشتند.
سپس اضافه می‌کند" اگر آنها به همین امور که شما ایمان آورده‌اید ایمان بیاورند هدایت یافته‌اند" (فان آمنوا بمثل ما آمنتم به فقد اهتدوا).
" و اگر سرپیچی کنند از حق جدا شده‌اند" (و ان تولوا فانما هم فی شقاق).
اگر آنها مسائل نژادی و قبیلگی و مانند آن را در مذهب دخالت ندهند، و همه پیامبران الهی را بدون استثنا به رسمیت بشناسند آنان نیز هدایت یافته‌اند در غیر این صورت حق را رها کرده و سراغ باطل رفته‌اند.

۲ - پانویس


 
۱. بقره/سوره۲، آیه۱۳۵.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۴۶۷.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۱۳۷.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۴۶۸.    


۳ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۸، ص۱۰۶، برگرفته از مقاله «تشبیه اهل‌کتاب ».    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.